"Vreau să fac o precizare în spaţiul public - şi acesta este un alt motiv de îngrijorare pentru mine legat de privatizarea CFR Marfă - membrii Cabinetului au vehiculat ideea că se aşteaptă întâi avizul Consiliului Concurenţei, ceea ce este o minciună. Consiliul Concurenţei nu avizează decât după semnarea contractului. Pentru semnarea contractului de privatizare, domnul prim-ministru, care apreciază atât de mult modul în care s-a făcut privatizarea, trebuie să emită o hotărâre de Guvern în care să se constate îndeplinirea condiţiilor de privatizare şi desemnarea unui câştigător şi să dispună semnarea contractului. Abia din acel moment curg termenele pentru depunerea banilor de către câştigătorul contractului. Deci, atenţie, în spaţiul public circulă o minciună, o intoxicare venită de la Guvern, care spune: 'Aşteptăm avizul Consiliului Concurenţei'", a declarat Băsescu, luni, la Palatul Cotroceni.

El susţine că poate fi verificat la Consiliul Concurenţei faptul că nu este transmis nici un dosar care vizează această privatizare, pentru că "nici nu este firesc" acest lucru.

"Abia plata se face după ce se dă un aviz şi de Consiliul Concurenţei. Altfel, am avea pe intenţii de privatizare mii de cereri trimise la Consiliul Concurenţei. Deci, ceva mi se pare în neregulă aici. Jocul care se face legat de privatizare. Şi, de aceea, având de vedere aprecierile publice extrem de favorabile făcute de domnul prim-ministru, cred că trebuie să-şi asume răspunderea politică în continuare. Atenţie, eu nu vorbesc de faptul că primul ministru trebuie să semneze contractul. Probabil este o comisie de privatizare, cineva care trebuie să semneze. Dar nu aş vrea să-l aud pe domnul prim-ministru, peste câteva luni, să spună: 'păi, a fost Silaghi, nu eu am fost'. Deci, aş vrea să-l ajut să rămână consecvent, ceea ce ar fi un eveniment", a adăugat şeful statului.

El a susţinut că "îngrijorarea" sa cu privire la CFR Marfă mai este legată de faptul că cel care a câştigat licitaţia "caută bani la bănci".

"Ştiu că cel care a câştigat (licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă - n .r.) caută, cu oarecare disperare, bani la bănci, să împrumute pentru a plăti valoarea la care s-a negociat privatizarea. Marea mea problemă - şi aici, cu siguranţă, domnul prim-ministru ştie mult mai bine ca mine şi înţelege, eu, nefiind în Executiv, nu am cum să înţeleg atât de bine - marea mea problemă este că, ştiind despre câştigător că are oarecare credite pe propria companie, ştiind că acum trebuie să împrumute circa 200 de milioane să plătească noua companie, din ce va face investiţii să modernizeze compania, pentru că discutăm - aşa s-a stabilit în CSAT - să se facă o privatizare cu un investitor strategic. Dacă în momentul de faţă investitorul împrumută bani ca să poată plăti compania şi nu îi găseşte, cel puţin până în momentul de faţă, nu sunt prea multe bănci dispuse să finanţeze cele 200 de milioane, de unde o să ia bani să investească în modernizarea companiei?", a punctat Băsescu.

Potrivit preşedintelui, compania de transport marfă are nevoie de locomotive moderne, de vagoane şi de depouri modernizate.

"De aceea, fără să fie rea intenţie, fără să fie joc politic, consider că privatizarea, în condiţiile pe care eu le înţeleg - şi vreau să subliniez că poate eu nu înţeleg atât de bine ca dl. Ponta, nu mă consider mai pregătit ca dânsul în a înţelege ce s-a întâmplat la CFR Marfă, sunt sigur că dânsul vorbeşte foarte responsabil, şi foarte bine informat, dar de aceea cred că dânsul trebuie să-şi menţină responsabilitatea politică pentru procesul de privatizare al CFR Marfă", a conchis Traian Băsescu.