"Migraţia este o componentă esenţială pentru viaţa economică şi socială a unui stat. Migraţia este, în egală măsură, o temă importantă pe agenda internaţională, nu doar datorită dimensiunii globale a fenomenului, ci mai ales a recunoaşterii la scară largă a multiplelor perspective pe care migraţia le implică", a afirmat Băsescu, la Viena, unde a participat la lucrările celui de al V-lea Forum Global al Alianţei Civilizaţiilor (UNAoC).

El a adăugat că prezenta migranţilor pe teritoriul unui stat duce la numeroase abordări sectoriale şi face necesară elaborarea unor politici coerente în privinţa acestui fenomen.

"Migraţia vulnerabilizează atât pe cetăţenii ţărilor gazdă, cât şi persoanele aflate în tranzit. Din această perspectivă, sunt necesare politici eficiente şi coerente în domeniul migraţiei, având în vedere mizele şi oportunităţile pe care aceasta le oferă. Consider că este important ca liderii politici să combată uşurinţa prin care uneori se transferă responsabilitatea problemelor economice şi sociale ale popoarelor asupra comunităţilor de emigranţi. Cel puţin în Europa, este o modă ca atunci când există o criză, fie ea economică sau de altă natură, calul de bătaie al unor politicieni să devină migranţii ca singurii responsabili de neajunsurile localnicilor", a afirmat preşedintele Traian Băsescu.