Iata ce a mai spus seful statului: 

- Motivul declaraţiei de presă de astăzi este legat de scrisoare pierdută de unul din adresanţi, cea care viza ce credeam eu că mai trebuie făcut pentru a ne creşte şansele de a avea un rezultat pozitiv la JAI din 7-8 martie.

-Din păcate, liderii majorităţii parlamentare, fie că vorbim de premier, fie că vorbim de Crin Antonescu, au încercat să utilizeze scrisoarea pentru dezinformarea populaţiei şi bineînţeles pentru a încerca să ascundă un eventual eşec.

-Nu sunt la stadiul la care să fiu total pesimist, dar sunt convins că dacă ar fi ţinut cont de sugestia mea am fi avut o şansă în plus.

-În scrisoare eu sublinez că nu-mi însuşesc punctul de vedere al relaţiei raportului MCV cu accesul în Schengen.

-Eu sunt într-o situaţie relativ dificilă în faţa celorlaţi membri ai Consiliului European, pentru că am cerut în CE să se înscrie în concluzii necesitatea ca în Consiliului JAI să fie discutat accesul României şi Bulgariei în Schengen.

- Aceeaşi lideri foarte vocali de astăzi au organizat lovitura din iulie-august şi în septembrie nu a mai discutat nimeni despre Schengen. În decembrie, am reuşit să obţin în Consiliul European ca accesul să fie discutat la consiliul JAI de anul acesta. Multe state membre au condiţionat poziţia lor de raportul MCV din ianuarie.

- Ştiu şi eu, şi domnul Ponta, şi domnul Antonescu că sunt state care spun să vedem raportul din decembrie, ceea ce înseamnă o amânare până în 2014. Cunoscând cutumele din UE am sugerat public, pe urmă în scris primului ministru şi preşedinţilor celor două Camere, câteva măsuri care erau posibile şi care ar fi netezit multe din asperităţile din ultimul raport.

-Domnul Ponta a spus că eu am semnat numirea, dar nominalizarea a făcut-o dânsul, a primit un vot în parlament pentru domnul Fenechiu, şi în situaţia asta, legal, eu nu am voie să resping un ministru.

- Am mai cerut îndepărtarea din Guvern a oricărui ministru care se află angajat într-un proces pe rol.

- Ceream desemnarea, nu încheierea procedurii, pentru numirea procurorului general şi a şefului DNA şi menţionam că aceştia ar trebuie să fie recunoscuţi din punct de vedere profesional.