Preşedintele Traian Băsescu are misiunea de a negocia un buget cât mai mare pentru ţara noastră în cadrul acestui summit. Pe ce loc figureaza acest subiect pe agenda de lucru. 

- Primul subiect pe agendă este contribuţia comerţului internaţional la creşterea economică şi la angajări.

- Noi avem ca prioritate solicitarea ca acordul de asociere UE - Moldova să fie finalizat cât mai rapid, astfel încât în noiembrie, la Vilnius, să fie semnat acest acord.

- Un al doilea subiect e legat de situaţia din Orientul Mijlociui si nordul Africii şi reacţia UE, în mod deosebit la aşa numitul fenomen al "primăverii arabe".

- În cazul contribuţiilor din Mali, România a aprobat o contribuţie cu instructori şi eventual ofiţeri de stat major şi cantităţi importante de material militar pentru armata Mali.

- Al treilea subiect extrem de important pentru noi este legat de cadrul financiar multianual 2014 - 2020. Se prefigurează o dezbatere care în linii mari să plece de la stadiul in care a fost întreruptă în noiembrie 2012.

- Bugetul ultimului consiliu a fost redus cu 70 miliarde, iar miza acestui consiliu e de unde să se reducă înca 30 miliarde, pentru a se ajunge pe cifra convenită, reducere de 100 miliarde faţă de propunerea Comisiei.

- Îmi voi baza poziţia pe aceste poziţii pe care Guvernul le-a avut deja în zona de competenţă strict guvernamentală.

- Vom încerca şi o soluţie cât mai bună pentru plăţile pentru agricultură, dar şi găsirea unei soluţii ca modernizarea sistemelor de irigaţii să fie acceptată a fi introdusă din fondurile alocate pentru bugetul 2014 - 2020, scrie Antena3.