Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la ceremonia de decorare a ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark H.Gitenstein, că l-a impresionat extraordinar de mult la acesta modul meticulos în care îşi pregătea comunicarea cu Departamentul de Stat despre ce se întâmpla în România, informeaza Mediafax.

"Ce m-a impresionat extraordinar de mult în relaţia cu ambasadorul Gitenstein a fost căldura cu care a privit România pe de o parte, iar pe de altă parte modul în care îşi alegea comunicarea cu Departamentul de Stat. Sentimentul meu a fost că a dorit să fie întotdeauna foarte bine informat şi să aibă interpretarea corectă a ceea ce se întâmpla în România. Am admirat meticulozitatea cu care îşi pregătea, probabil, punctele de vedere legate de ce se întâmplă în România prin discuţiile pe care le avea cu un număr mare de politicieni, inclusiv cu mine", a afirmat Băsescu, în discursul ţinut la Palatul Cotroceni, la ceremonia de decorare a lui Gitenstein cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce.

Băsescu a subliniat că ambasadorul SUA, aflat la finalul mandatului început în 2009, a derulat într-un mod "elegant şi foarte corect" relaţia sa cu politicienii români, cu poporul român şi cu România, exercitându-şi misiunea cu "profesionalism".

"Domnule ambasador, doamnelor şi domnilor, întotdeauna membrii corpului diplomatic devin parte a familiei politice a unui preşedinte, dar în această familie sunt membri şi membri, unii mai legaţi de ţara în care îşi desfăşoară activitatea, alţii mai reci. Ambasadorul Gitenstein a fost unul dintre diplomaţii care şi-au iubit nu numai funcţia, meseria pe care au făcut-o, dar au iubit şi ţara în care au activat în numele preşedintelui Statelor Unite", a spus preşedintele Băsescu.

El i-a mulţumit ambasadorului SUA pentru "modul excepţional" în care a pregătit vizita sa la Washington în septembrie 2011 în care s-a întâlnit cu preşedintele Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden, dar şi "meticulozitatea" cu care a pregătit şi declaraţia comună a celor doi şefi de stat privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI.

"De asermenea, sprijinul pe care l-am primit de la domnul ambasador pentru definitivitarea acordului legat de instalarea în România a elementelor de scut antirachetă a fost un alt element de extremă importanţă în care asistenţa, parteneriatul cu Statele Unite a fost consolidat. În cei 132 de ani de relaţii diplomatice între SUA şi România, la Bucureşti au fost mulţi ambasadori ai Statelor Unite. Cu siguranţă, domnule ambasador şi dumneavoastră veţi fi unul dintre ambasadorii Americii cu care ne vom aminti cu multă plăcere şi vă rog să nu ezitaţi să reveniţi în România măcar ca şi turist. Vă mulţumesc!", a concluzionat Băsescu.