Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la aniversarea a zece ani de invitarea României în NATO, că este important ca ţara să-şi respecte propriile obligaţii, în condiţiile în care s-a angajat, la intrarea în Alianţă, să menţină 2% din PIB pentru Apărare, informeaza Mediafax.

Şeful statului a precizat că NATO trece printr-o perioadă de austeritate determinată de criza economică globală, de criza datoriilor suverane la nivel european dar şi de înclinaţia statelor europene de a menţine bugetele Apărării la un nivel redus.

Băsescu a subliniat faptul că un NATO puternic, capabil să-şi îndeplinească atribuţiile şi rolul, nu poate exista fără capabilităţile necesare îndeplinirii misiunilor, atât cele de apărare a teritorului Alianţei, cât şi cele la distanţă strategică sau în proximitate.

"De aceea e important să respectăm propriile noastre angajamente faţă de Alianţă. Din acest punct de vedere, România s-a angajat la intrarea în NATO la menţinerea unui procent de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Şi-a asumat şi dotarea cu anumite capabilităţi pentru apărarea propriului teritoriu. Este momentul aici să ne amintim nevoia ca şi aceste angajamente să fie respectate de România, ca de altfel şi de toate ţările membre NATO din UE", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a arătat că în acest moment este nevoie şi mai mult de solidaritate şi de contribuţia tuturor aliaţilor.

"Acum, la zece ani de la invitarea României în NATO, când vedem lumea în schimbare şi multiplicarea ameninţărilor de securitate, avem nevoie şi mai mult de solidaritate şi de contribuţiile tuturor aliaţilor noştri în contracararea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale a statelor membre", a spus Băsescu.