" Mi s-a părut atât de necinstit faptul că se spunea public: «cheltuim şapte milioane de euro pe an ca să meargă preşedintele cu el», cam acesta a fost mesajul. Păi, asta e o minciună, avionul acela, atât costă întreţinerea lui indiferent ce faci cu el. (...) Acel avion, în lipsa deciziei de a fi vândut, stătea în hangar cu aceste costuri. Faptul că atunci când aveam deplasări îl închiria Preşedinţia îi mai aducea un ban, altfel costurile tot erau pentru acel avion", a spus preşedintele.

El a subliniat că "este nepermis" pentru preşedintele României ca în timp ce este într-o vizită externă să nu se poată deplasa rapid în ţară atunci când este un dezastru natural sau alt eveniment deosebit pentru care trebuie să semneze instituirea stării de urgenţă. De asemenea, el a arătat că pe aeronava A-130 de la TAROM erau instalate sistemele de comunicaţii speciale, care îi sunt necesare având în vedere statutul de ţară membră NATO a României şi faptul că oricând poate avea loc o criză majoră la acest nivel.

"Eu am următoarea problemă care ţine chiar de exercitarea mandatului. Spre exemplu, dacă în timp ce sunt la un Consiliu, Doamne fereşte, în România apare un dezastru. Ce fac? Spun că eu nu pot veni pentru că aştept la ora 20.00 cursa TAROM? Este nepermis pentru un preşedinte care are atribuţiunile pe care le are Preşedintele României. Deci preşedintele României trebuie să fie capabil ca, unu, pe timpul zborului să aibă comunicaţiile pe avion, pentru că oricând se poate întâmpla ceva în NATO, cu trupele din teatrele de operaţii, oricând poate fi un dezastru. Preşedintele trebuie să fie în măsură să plece imediat spre ţară dacă apare un dezastru, o catastrofă, un cutremur, un eveniment. Nu poţi să spui pe urmă românilor ştiţi, nu am putut să vin să institui starea de urgenţă, să dau Armatei dispoziţiile care trebuiau date, să mobilizez structurile de securitate pentru că nu am avut avion decât peste opt ore. Aşa ceva niciun preşedinte nu poate justifica", a afirmat Băsescu.

"Probabil va trebui să luăm în charter un avion de la Lufthansa sau un alt operator privat", a mai afirmat Băsescu.Preşedintele Traian Băsescu s-a deplasat, joi, la Bruxelles, pentru a participa la lucrările Consiliului European, cu un zbor de linie al TAROM, aceasta fiind pentru prima oară în ultimii ani când şeful statului efectuează o deplasare externă fără a utiliza aeronava închiriată special de la TAROM, mentioneaza, in context, Mediafax in pagina electronica.

Recent, Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că TAROM ar trebui să renunţe la aeronava prezidenţială Airbus A 310, deoarece produce companiei pierderi anuale de 7 milioane de euro. El a spus că aeronava prezidenţială face anual o gaură de 7 milioane de euro în bugetul TAROM şi că renunţarea la aceasta ar aduce economii importante companiei care are pierderi de 50 de milioane de euro anual.