"Președintele României, domnul Traian Băsescu, urmărește cu deosebită atenție evenimentele în derulare în Peninsula Crimeea, dar și din regiunea Harkov, Donetsk și Odesa. Apariția unor grupări civile, dar și a unor formațiuni militare nerevendicate care au ocupat clădirile autorităților legitime și semnalele repetate ale unor tendințe separatiste amenință stabilitatea Ucrainei, suveranitatea, integritatea sa teritorială și securitatea regională", se afirmă în comunicatul preluat de Agerpres in pagina electronica.

Potrivit sursei citate, România este preocupată de respectarea "deplină" a statalității, suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei în frontierele recunoscute internațional.

Președintele Băsescu solicită ca mișcările de trupe din Peninsula Crimeea să respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei și să se înscrie în limitele documentelor bilaterale privind staționarea trupelor ruse în Peninsula Crimeea, în baza Acordurilor de la Harkov și a tuturor elementelor notificate ulterior de către autoritățile ucrainene.

"Domnul președinte Traian Băsescu insistă asupra faptului că orice diferend politic între administrația regională a Crimeii și puterea centrală a statului ucrainean nu se poate rezolva prin forță, ci numai prin dialog direct, în limita prevederilor constituționale ale Ucrainei. În ceea ce privește protejarea minorităților, președintele României, domnul Traian Băsescu, consideră că aplicarea fermă a normelor internaționale și a bunelor practici în domeniu reprezintă singurul izvor de reglementare a drepturilor minorităților naționale și trebuie să reprezinte o obligație a fiecărui stat și nu motivul unei intervenții armate externe", punctează sursa citată.