DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:

- Nu numai pentru cei care privesc la televizor, dar chiar şi pentru presă şi pentru unii analişti.

- Trăim în lumi paralele. Două elemente sunt fundamentale pentru intrarea în Uniunea Europeană: intrarea în Schengen şi moneda europeană. Sunt obligaţii asumate de noi.

- Din 2007, România a avut o politică de integrare în UE.

- România a avut iniţiativa unor solicitări extrem de argumentate şi susţinute de Germania.

- A fost tema uniunii bancare care, de asemenea, a fost concepută pentru statele din zona euro. România a fost atunci extrem de vehementă şi a cerut să fie şi ea parte a Uniunii bancare.

- Vă aduc aminte că a fost tratatul fiscal, care a fost iniţial destinat tot statelor din zona euro. România a fost la fel de activă ca statele din zona non-euro să ratifice tratatul fiscal.

- Poziţia pe care o susţin fără rezerve, şi mă bucură declaraţia primului ministru: România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen. Nu mă refer că aceasta e o prioritate doar din punct de vedere economic. Este esenţială intrarea în zona Schengen şi din punct de vedere economic şi din punct de vedere politic.

- Mutarea frontierei UE pe frontiera noastră este extrem de importantă.

- Cel mai important lucru pentru România este să devină frontieră reală a Uniunii Europene.

- Am intrat în Uniunea Europeană în 2007, dar încă nu ne-am integrat în cele 2 uriaşe facilităţi ale Uniunii: spaţiul Schengen şi zona euro, cu toate eforturile noastre de a participa la proiectele UE.

- Aş vrea să clarific declaraţia ministrului Friedrich. Îl cunosc, este un suporter al României, însă oricine ar fi citit raportul MCV, ar fi fost împotrivă.

- Văd că suntem foarte supăraţi că am cheltuit bani mulţi şi nu ne primesc în Schengen. Vreau să vă dau cifrele corecte, legat de costurile pe care România le-a avut pentru pregătirea Schengen: 470 de milioane euro, bani de la UE (de la contribuabilul german, francez, cei care ne critică), 88 de milioane euro, din bugetul României, bani cheltuiţi pentru aşa-numitele cheltuieli neeligibile în Schengen.