De cateva luni, Rinat Ahmetov, a carui avere este estimata de Forbes la 15 miliarde de dolari, s-a retras la Kiev. Din zona unde armata ucraineana desfasoara operatiunea anti-terorista a fost evacuat intreg personalul de conducere a imperiului condus de oligarh, System Capital Management (SKM).

Protejatul lui Ahmetov, guvernatorul regiunii Donetsk, Serghei Taruta, s-a stabilit temporar impreuna cu alti functionari la Mariupol. Zilele trecute, resedinta miliardarului din Kiev a fost pichetata de oameni dornici sa stie de partea cui este omul de afaceri: a Ucrainei sau a separatistilor. Li s-a spus ca Ahmetov nu e acasa. Ba chiar au fost lasati sa intre pe teritoriul vilei si sa faca baie in piscina. Dar cei din Donetsk vor un raspuns din partea oligarhului, care pastreaza tacerea.

O tacere care l-ar putea lasa fara avere pe Ahmetov. Problema este ca guvernatorul regiunii Dnepropetrovsk, Igor Kolomoiski, fondatorul primei armate private din Ucraina si proprietarul gruparii Privat, capata o tot mai mare influenta in sud-estul tarii. In regiunea Odesa lucreaza unul dintre sustinatorii lui, Igor Palitsa

In acelasi timp, Kolomoiski a angajat, negocieri intense pentru inlocuitorea actualilor guvernatori ai regiunilor Herson, Nikolaevsk, Zaporojie si Harkov, cu oameni de incredere.

Pe de alta parte, viceguvernatorul din Dnepropetrovsk, Boris Filatov, a amintit recent pe pagina lui de Facebook, ca patronul lui a propus nationalizarea intreprinderilor controlate de acei oameni de afaceri care ii sustin pe separatisti. "Statul este pur si simplu obligat sa confiste proprietatile, uzinele, actiunilor celor care sunt de partea separatismului. Tuturor celor care au finantat si continua sa finanteze teroarea in tara", a precizat Filatov.

Fara a da nume, Filatov a enumerat dintre societatile care, in opinia lui, ar trebui sa treaca in patrimoniul statului, Ukrtelekom, detinuta de Ahmetov. Dupa cum afirma Filatov, Kolomoiski ar fi sugerat ca actiunile acestor intreprinderi trebuie impartite soldatilor care au luat parte la operatiunile din estul Ucrainei. "De ce unii trebuie sa moara, iar altii sa se imbogateasca?", ar fi declarat Kolomoiski, argumentandu-si ideea. 

"Ahmetov este victima circumstantelor", este de parere analistul politic Aleksei Bliuminov. "Cine si-ar fi putut imagina ca principalul activ politic al omului de afaceri, Partidul regiunilor, isi va pierde atat de repede valoarea", a explicat el.