Povestea se repeta? Toate crizele de amploare care au zguduit Ucraina in ultimele doua decenii au vizat, mai devreme sau mai tarziu, soarta Flotei ruse din Marea Neagra. Si numai in momente de maxima tensiune, asa cum este si actuala situatie, respectiva flota a devenit brusc un pericol la adresa securitatii Ucrainei. Acum, motivul invocat se refera la pozitia adoptata de Moscova in cazul Crimeii.

Acordurile mentionate au fost incheiate de presedintii Rusiei si Ucrainei in aprilie 2010, in urma unor negocieri ample, care au vizat inclusiv chestiuni de ordin politic, economic si umanitar. Conform intelegerilor convenite, la acea data, de Dmitri Medvedev si Viktor Ianukovici, incepand cu 28 mai 2017, pentru inchirierea teritoriului ocupat de flota, Rusia ar urma sa plateasca 100 de milioane de dolari pe an si sa acorde o serie de facilitati, inclusiv o reducere substantiala a pretului la gazele naturale livrate Ucrainei.

Dar poate cel mai important aspect al acordului era prelungirea cu 25 de ani a dreptului de stationare a Flotei ruse la Sevastopol. Va fi denuntat acest acord? Daca da, relatiile dintre Ucraina si Rusia s-ar putea agrava cu adevarat. Iar Moscova se va grabi, desigur, sa ridice alta chestiune spinoasa din dialogulu sau cu autoritatile de la Kiev, respectiv platile restante la factura de gaze naturale livrate de Gazprom. Ceea ce deschide calea spre un scandal de proportii, vezi conflict, cu urmari negative pentru Kremlin.

Este Rusia vinovata de ceea ce se intampla acum in Crimea, unde parlamentul regiunii autonome a convocat un referendum privind statutul Peninsulei? Moscova spune ca nu are nici o legatura, dar Kievul si Occidentul dau de inteles ca ar exista un amestec al Rusiei, interesata, dupa cum afirma criticii Kremlinului, de grabirea procesului de destramare a vecinului sau slav. Din punct de vedere economic, dar si politic, Moscova nu ar fi deloc avantajata de o dezintegrare a Ucrainei, avand in vedere, in primul rand, schimburile comerciale bilaterale. Un astfel de scenariu nu promite decat pierderi uriase pentru ambele parti.

Oricum ar fi, exercitiile militare ordonate pe neasteptate de presedintele Vladimir Putin in vestul Rusiei, prezenta lui Ianukovici pe teritoriul rus conduc la ideea ca Moscova ar putea avea un anumit plan. Greu de spus ce ar presupune el in afara de crearea unor presiuni si de mentinere a unei confuzii privind intentiile reale ale Kremlinului. Un lucru este clar: s-a ajuns intr-un moment de cotitura si critic pentru relatiile dintre Rusia si Ucraina, principala tara de tranzit a gazelor rusesti catre pietele europene.

Iar declaratia ministrului ucrainean de interne, Arsen Avakov, care a acuzat Rusia de interventie si ocupare a Crimeii, nu face decat sa agraveze lucrurile. Oficialul de la Kiev a cerut chiar convocarea Consiliului de Securitate al ONU pentru analizarea situatiei din Peninsula. Este de la sine inteles ca dezmintirea venita de reprezentantii Flotei ruse din Marea Neagra, care au negat orice implicare in evenimentele din regiune, nu a fost luata in seama.