Potrivit chestionarului mentionat, Marine Le Pen ar obţine 26% dintre voturi în primul tur al alegerilor din aprilie, urmată de Emmanuel Macron, cu 23%, şi de candidatul dreptei, Francois Fillon, cu 20%. In turul secund, Macron ar urma să se impună cu 65% dintre voturi, la mare distanta de Le Pen, creditata cu doar 35%, relateaza agerpres.

Analizand aceste date, publicaţia Les Eschos notează, printre altele, că Emmanuel Macron, fost ministru al economiei, are şanse reale de a-l învinge în al doilea tur pe fostul premier Francois Fillon, întrucât a reuşit să atragă de partea sa atât alegători de dreapta, cât şi de stânga, însă jocurile sunt încă departe de a fi făcute.

Pe acest fundal, Michel Sapin, un veteran al politicii din Hexagon, a declarat că unii investitori nu par să înţeleagă sistemul electoral francez, care, spune el, garantează o victorie confortabilă, cu 60-70% din voturi, oricui se va confrunta cu şefa Frontului Naţional în turul secund. 'Acesta este motivul pentru care Marine Le Pen nu va fi aleasă niciodată în Franţa', a afirmat Sapin pentru un grup de jurnalişti.

În opinia lui Sapin, observatorii se înşeală atunci când compara decizia Marii Britanii de a ieşi din UE cu alegerea lui Donald Trump la preşedinţia SUA, doua evenimente care au prins pieţele pe picior greşit. 'A spune: 'de vreme ce ne-am înşelat o dată, ne-am înşelat de două ori, ne înşelăm şi asupra lui Le Pen' înseamnă a nu înţelege nimic despre Franţa', a insistat ministrul de finanţe.

'Cei care, de bună credinţă sau din raţiuni speculative, pariază împotriva Franţei pentru că se gândesc că Le Pen poate câştiga, nu doar greşesc, dar o voi spune deschis: vor pierde o mulţime de bani', a mai spus Michel Sapin.

Ca ministru de finanţe într-un anterior guvern socialist în anii 1990, Sapin s-a confruntat cu turbulenţe pe pieţele financiare atunci când investitorii au testat determinarea Franţei şi Germaniei de a menţine francul francez în ceea ce era atunci Mecanismul European al Ratelor de Schimb (MER). 'Am fost acolo în 1992 şi în 1993 şi i-am făcut pe investitorii internaţionali care au pariat împotriva monedei unice să piardă bani', a amintit el.