Presiunea creste asupra patronatului german. In ziua deschiderii, marti, a ultimei faze a negocierilor salariale din metalurgie, sindicatul IG-Metall a mobilizat aproape 10.000 de persoane in uzinele din sudul Germaniei. La actiune au participat inclusiv intreprinderile BMW din Munchen si Siemens.

Pentru cei 3,7 milioane de salariati vizati de negocieri, sindicatele reclama o crestere de 5,5% a salariilor pe 12 luni. Sindicatul patronal, Gesamtmetall, este dispus sa acorde o majorare de 2,3% pe o perioada de 13 luni incepand din iulie, cu doua luni „albe” in mai si iunie. Acest tip de lupta cu propuneri inacceptabile de ambele parti face parte din traditionalul discutiilor, dar, anul acesta situatia este un pic diferita.

Potrivit statisticilor BA, agentia federala pentru munca, numarul salariatilor grevisti s-a dublat in Germania anului 2012, trecand de la 14.259 la 35.702 persoane. Numarul orelor de lucru pierdute a sporit, la randul lui, cu o treime. Grevele care au marcat inceputul acestui an, in special cea de la compania aeriana Lufthansa, au amintit ca salariatii germani sunt gata sa lupte pentru salariile lor. In plus, seful comitetului de intreprindere la la Porsche, Uwe Huck, unul dintre negociatorii IG Metall, a promis la inceputul lunii „o vara a grevelor” in Germania.

Argumentandu-si pozitia, sindicatele germane au amintit ca, incepand din 2005, in industria manufacturiera, productivitatea orara a progresat, potrivit Destatis, institutul pentru statistici, cu 13%, in timp ce salariul orar a castigat numai 4,8%. In plus, afirma negociatorii IG-Metall, consumul a devenit unul dintre pilonii de baza ai economiei tarii si, ca atare, el trebuie sustinut.

Patronatele vin cu punctul lor de vedere. Astfel, afirma ei, incetinirea ritmului de crestere din acest an (0,4%, potrivit Bruxelles), se explica in primul rand prin dezamagirea afisata de investitori si prin franarea exporturilor. Or, majorand prea mult salariile exista riscul degradarii competivitatii produselor germane. Si, ca o consecinta inevitabil, se va produse inclusiv o degradre a pietei fortei de munca.

Care va fi insa pozitia guvernului? Nu trebuie uitat ca in septembrie vor fi alegeri federale, ceea ce impune, din start, o atitudine mai mult decat echilibrata si cantarita. In 2012, Berlinul a acceptat un acord favorabil salariatilor. De aceasta data, nu este sigur ca lucrurile vor evolua dupa acelasi scenariu, care ar presupun punerea in pericol a competitivitatii Germaniei, prima economie a Uniunii Europene si cel mai mare contributor la programele de sustinere financiara a zonei euro. Oricum salariile s-au marti in ultimii ani: cu aproape 10% in doi ani in sectorul privat.

Prin urmare, fara a insista pe varianta unei majorari moderate a salariilor, dupa modelul anilor 2000, Berlinul ar putea aproba o crestere a salariilor peste nivelul fixat de patronat, Asta, pentru a incuraja consumul.