În acest timp, Polonia, Ungaria şi Cehia se concentrează pe locurile de muncă din zona middle office a industriei financiare şi pe serviciile tehnice, unde salariile nu sunt astronomice, dar sunt mult mai multe locuri de muncă. Când cel mai mare fond de investiţii din lume, BlackRock Inc, a anunţat că-şi va înfiinţa anul acesta un hub global în Budapesta, cele mai multe solicitări de locuri de muncă au venit dintr-un loc neaşteptat: Londra.

Cum Londra se îndreaptă spre un exod al talentelor post-Brexit, tendinţa în Europa Centrală şi de Est este în sens opus. După ani de exod al creierelor spre Europa Occidentală, regiunea încă are multe de oferit. Companii importante, printre care Goldman Sachs Group în Polonia şi Pfizer în Cehia, vor contribui la triplarea numărului de angajaţi în regiune. În sectorul financiar, juridic, de cercetare, design şi alte domenii ar putea lucra până în 2025 un milion de persoane, arată datele Association of Business Service Leaders (ABSL) din Polonia.

Politica de atragere a locurilor de muncă din Londra este condusă de Polonia, care are 936 de centre cu 212.000 de angajaţi, şi ar urma să ajungă la 300.000 de angajaţi până în 2020. Astfel, in domeniul serviciilor financiare, gigantul elveţian UBS AG are un hub global în Cracovia. Banca americană de investiţii Goldman Sachs, care intenţionează să-şi reducă la jumătate numărul de angajaţi din Londra, va ajunge în următorii trei ani să aibă câteva sute de angajaţi la Varşovia. Altă mare bancă americană, JPMorgan Chase & Co, care ar putea muta în ECE aproximativ 2.500 de locuri de muncă, priveste tot spre Polonia. În Cracovia are operaţiuni producătorul de bere Heineken NV, iar oraşul Wroclaw găzduieşte un sediu Google Inc.

În Brno, al doilea mare oraş din Cehia, se află sediul regional al gigantului american de telecomunicaţii AT&T Inc, în timp ce Hewlett Packard Enterprise Co. are reprezentanta la Cluj-Napoca.

Şi salariile au crescut în regiune în urma sosirii multinaţionalelor. Dezvoltatorii de software cu o experienţă de 3-5 ani au în medie salarii anuale de 28.500 euro (30.275 dolari) în Praga şi de 33.200 euro în Budapesta. Acestea sunt de trei ori mai mari decât salariul mediu din Cehia şi Ungaria, dar mult sub nivelul de 65.000 euro pe an în Dublin. Dupa votul britanicilor de anul trecut, băncile şi celelalte companii din sectorul financiar cauta noi baze de operaţiuni in tari care rămân parte din UE.

Polonia este deja o destinaţie importantă de offshoring pentru bănci, estimările privind locurile de muncă din domeniul serviciilor financiare transferate aici din ţările occidentale variind între 35.000 şi 45.000. Băncile elveţiene Credit Suisse şi UBS se numără printre firmele care au în Polonia activităţi semnificative în domeniul IT şi administrativ.