Procesul de vot va începe Agenţia Europeana a Medicamentului, cea mai mare dintre cele două organisme, iar ţara aleasa sa o gazduiasca nu va putea candida şi pentru Autoritatea Bancară Europeană. Termenul de depunere a ofertelor este 31 iulie, sesiune de vot urmand sa se desfasoara în cadrul unei întâlniri la nivelul UE, convocata pentru octombrie, arata documentul citat de presa internationala.

Prin vocea ministrului sanatatii, Dolores Montserrat, Spania a făcut deja campanie la Bruxelles pentru ca EMA se se mute la Barcelona. Dar vin puternic din spate Milano, Copenhaga şi Dublin, desi disponibilitate pentru a primi aceasta agentie a fost exprimata inclusiv de România.

Conform unui document semnat de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi seful UE, Donald Tusk, oraşele candidate trebuie să garanteze că agenţiile "vor fi gata să funcţioneze" imediat ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar, în luna martie 2019, pentru a putea asigura continuitatea operaţiunilor şi a evita concedieri în rândul personalului.

De asemenea, respectivele orase trebuie sa convinga ca pot oferi spaţii de hoteluri pentru vizitatori, care se ridică în medie la 30.000 de persoane pe an în cazul EMA şi la 9.000 de persoane pe an pentru EBA sau facilităţi de învăţâmânt pentru copiii angajaţilor EMA şi spaţii de arhivare pentru cele aproximativ 34.000 de cutii cu documente ale EMA.

Pe lângă aspectele care ţin de prestigiu, există şi avantaje economice pentru oraşele care vor găzdui agenţii europene precum EMA sau EBA. Angajaţii sunt plătiţi de UE, nu de oraşul gazdă, care profită şi de pe urma chiriilor percepute pentru spaţiile de birouri necesare pentru astfel de agenţii. În plus, există beneficii şi pentru afacerile locale de genul organizatori de conferinţe sau hoteluri.