"Este un loc incarcat de istorie, nu am schimbat nimic", a explicat Yadgar Merker, actualul director al clubului. "Chiar si mesele dateaza din anii 1850... Aici, sunteti ca intr-un muzeu", a adaugat el.

Clubul a fost infiintat la inceputul anilor 1950 de Krishna Menon, primul Inalt comisar indian in Regatul Unit. Printre fondatori se numara, de asemenea, Jawaharlal Nehru, primul premier al Indiei dupa dobandirea independentei. De-a lungul anilor, acest bar-restaurant a devenit un local preferat de scriitori, intelectuali si politicieni.

Marston Properties a solicitat autoritatilor locale o aprobare penru demolarea partiala si extinderea imobilului, care adaposteste inclusiv o brutarie si un minimarket la demisol, dar si un hotel al etajele superioare. Concomitent, organizatia publica Historic England care atrage atentia guvernului in legatura cu locurile care mertia un statut protector, a trimis la The India Club o echipa de evaluatori, care isi vor prezenta concluziile in luna ianuarie.

La randul sau, Marston Properties a lansat propria ancheta privind istoria clubului, directorul intreprinderii declarand ca firma sa colaboreaza tot cu Historic England pentru "a stabili adevarata valoare patrimoniala a edificiului".

In aceasta batalie, numerosi clienti s-au declart in favoarea pastrarii cladirii. A fost lansata chiar si o petitie, semnata, pana marti, de peste 14.000 de oameni. "Pentru generatii de indieni, acest loc este centrul lumii", a comentat, in acest context, Kalyan Thapa, un obisnuit al localului inca din anii 1960.

Printre aparatorii clubului figureaza, de asemenea, sculptorul Anish Kapoor, scriitorul Will Sefl sau deputatul indian Shashi Tharoor. "Cred ca disparitia acestui club va marca o noua etapa in epurarea sociala, etnica si culturara a mediului comercial din centrul capitalei Marii Britanii", a apreciat Will Self.