Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că, la şedinţa care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

"Consiliul guvernatorilor continuă să anticipeze menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri mai scăzute pe o perioada extinsă, care va depăşi cu mult orizontul achiziţiilor nete de active", se precizează în comunicatul BCE.

"Cu privire la măsurile neconvenţionale de politică monetară, Consiliul guvernatorilor confirmă că se intenţionează efectuarea de achiziţii lunare de active în valoare de 80 de miliarde euro până la sfârşitul lunii martie 2017 sau ulterior, dacă va fi necesar, şi, în orice caz, până când Consiliul guvernatorilor va observa o ajustare susţinută a traiectoriei inflaţiei, în concordanţă cu obiectivul său privind inflaţia", se arată în comunicatul BCE.

Prin menţinerea dobânzilor în teritoriul negativ şi tipărirea de bani pentru a cumpăra active, BCE speră să relanseze inflaţia şi creşterea economică în zona euro. Însă, aceste măsuri neconvenţionale sunt considerate insuficiente, astfel că analiştii se aşteaptă ca BCE să adopte noi stimulente. Atenţia analiştilor se va îndrepta spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 12:30 GMT, ocazie cu care preşedintele BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate astăzi, scrie agerpres.