Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Costurile de împrumut ar urma să rămână la acelaşi nivel o perioadă lungă de timp iar Consiliul guvernatorilor BCE este pregătit să majoreze volumul sau durata achiziţiilor de active dacă perspectiva se va înrăutăţi, se arată într-un comunicat de presă publicat la finalul şedinţei de politică monetară. Luna trecută, Consiliul a renunţat la expresia "reducerea ratelor dobânzilor dacă va fi necesar" precizând că "ratele dobânzilor vor rămâne la actualul nivel pe o perioada extinsă, care va depăşi cu mult orizontul achiziţiilor nete de active".

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, ocazie cu care preşedintele BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate astăzi, scrie agerpres.