La riscurile identificate deja de BCE, încetinirea economică a ţărilor emergente, scăderea preţului petrolului, tensiunile geopolitice, s-a adăugat recent şi votul britanicilor în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană. Imediat după anunţarea rezultatelor votului din Marea Britanie pieţele financiare s-au prăbuşit timp de câteva zile însă ulterior şi-au revenit treptat.

"Repercusiunile acestei decizii asupra creşterii economice în zona euro nu sunt încă previzibile", susţine Franck Dixmier, ceea ce ar urma să incite BCE să opteze joi pentru menţinerea statu-quo-ului.

Instituţia de la Frankfurt a adoptat numeroase măsuri de stimulare a economiei: dobânzi reduse, împrumuturi uriaşe pentru bănci, răscumpărări de obligaţiuni de pe pieţe. În luna iunie a acestui an, BCE a trecut la o nouă etapă prin debutul achiziţiilor de obligaţiuni emise de companii, o premieră în istoria sa. De exemplu, BCE a achiziţionat via Banca Centrală a Franţei obligaţiuni emise de o serie de mari companii franceze precum EDF, Sanef, Danone şi Renault.

Cu toate acestea, problemele din sectorul bancar italian, decizia Marii Britanii de a ieşi din UE şi numărul redus de obligaţiuni care pot fi cumpărate în cadrul programului de relaxare cantitativă ar putea determina BCE ca în lunile următoare să anunţe noi iniţiative pentru dinamizarea economiei.

BCE va anunţa decizia sa de politică monetară la ora 11:45 GMT, iar preşedintele BCE, Mario Draghi va organiza o conferinţă de presă la ora 12:30 GMT. Analiştii se aşteaptă ca Draghi să pregătească pieţele pentru noi măsuri ce ar putea fi luate la reuniunea din luna septembrie, când BCE va da publicităţii noile sale prognoze economice, scrie agerpres.