Băncile cu sediul în Marea Britanie se tem de un "hard" Brexit şi se confruntă cu presiuni din partea autorităţilor de reglementare pentru a evita o încheiere abruptă a legăturilor cu clienţii transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulenţe pe pieţe. Autorităţile se aşteaptă ca aproximativ 40 de mari grupuri bancare internaţionale să-şi mute subsidiarele sau filialele de la Londra în zona euro.

"De obicei durează şase luni de când aplicantul furnizează o cerere completă pentru o licenţă bancară", a anunţat BCE. Procedurile ar putea fi accelerate dacă aplicantul solicită extinderea unei licenţe existente. Agenţia de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene supraveghează toate băncile care sunt încorporate în zona euro şi au active de peste 30 de miliarde de euro (32 de miliarde de dolari). Filialele băncilor din afara zonei euro sunt supervizate local de autorităţile naţionale.

Şi preşedintele SSM, Daniele Nouy, declara luna trecută că BCE se aşteaptă ca băncile cu sediul în Marea Britanie, care încearcă să-şi păstreze accesul la piaţa unică europeană după Brexit, să-şi distribuie operaţiunile şi să-şi mute funcţiile cheie şi filialele. BCE a primit multe solicitări de la bănci cu sediul în Marea Britanie care vor să fie supravegheate de BCE şi le-ar putea acorda rapid licenţe de operare în UE.

Dar Daniele Nouy a reafirmat că funcţiile cheie şi filialele băncilor vor trebui ataşate companiilor holding supervizate de BCE. "Nu vrem să autorizăm cochilii goale. Vrem să putem superviza eficient instituţiile", a afirmat oficialul BCE, într-o audiere în Parlamentul European. Şi Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) investighează modurile în care poate opri organismele naţionale de reglementare să concureze incorect între ele, în dorinţa de a atrage după Brexit firmele de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie.

Un oficial ESMA - instituţia europeană de reglementare a pieţelor financiare - a declarat că instituţia studiază riscul "arbitrajului normativ", în care unele ţări UE ar putea oferi firmelor financiare o atenuare a supervizării comparativ cu alte state membre, în schimbul locurilor de muncă şi al veniturilor mai ridicate din taxe pe care le aduc.

Totuşi, există riscul ca unele state membre UE să fie tentate să încalce regulile şi să permită astfel de operaţiuni după Brexit. Problema va afecta în special diviziile de gestionare a activelor (asset management), în condiţiile în care Marea Britanie este al doilea mare centru global după SUA, gestionând active în valoare de 5.700 de miliarde de lire sterline (7.000 de miliarde de dolari) în numele clienţilor, majoritatea fiind din Europa Continentală, scrie agerpres.