"Am realizat o fază pilot în 2016, care a avut succes. Şi acum implementăm soluţii pe termen lung pentru toate acele bănci pe care le supervizăm direct", a explicat Lautenschlaeger. "Din această vară, băncile vor trebui să raporteze toate incidentele cibernetice majore, ceea ce ne va ajuta să apreciem mult mai obiectiv cât de multe incidente există şi cum evoluează ameninţările cibernetice", a adăugat oficialul BCE, informeaza agerpres.

Recent, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Uniunea Europeană ia în considerare testarea metodelor de apărare ale băncilor împotriva atacurilor cibernetice, deoarece industria devine din ce în ce mai vulnerabilă la hackeri. În ultimii ani a crescut numărul şi complexitatea atacurilor cibernetice împotriva băncilor iar infractorii găsesc noi metode, pe lângă obţinerea ilicită a datelor conturilor online ale clienţilor.

Autorităţile globale de reglementare au înăsprit cerinţele de securitate pentru bănci, din cauza atacurilor cibernetice, şi în unele state sistemele de securitate ale creditorilor sunt verificate. Dar complexitatea atacurilor este în creştere, arată datele SWIFT, sistemul de plăţi bancare internaţionale.

Băncile "nu reuşesc să-şi demonstreze capacitatea de a face faţă creşterii ameninţării din partea celor care obţin acces neautorizat la sistemele şi datele lor cheie", a avertizat recent Autoritatea Bancară Europeană (EBA). Următorul pas al autorităţilor europene de reglementare în vederea întăririi securităţii ar putea fi un test de stres desfăşurat la nivelul UE.