Ieșirile de capital din Rusia și riscul geopolitic crescut este unul dintre motivele cresterii cursului monedei euro și reducerii ratelor dobânzilor la obligațiunile guvernamentale din zona euro, a declarat Draghi. Dacă ratele mai mici ajuta țări precum Portugalia și Irlanda pentru a atrage credite ieftine, un euro puternic în contextul unei inflații scăzute este un motiv de îngrijorare serioasă.

BCE a reiterat că "va monitoriza îndeaproape impactul posibil al riscurilor geopolitice și evoluțiile de pe piața valutară". 

Draghi a spus că criza ruso-ucraineană este monitorizata nu doar de BCE, "unele bănci centrale ale țărilor din zona euro au, de asemenea, grupe de lucru" pentru monitorizarea situației - în special, acest lucru se intampla in țările care sunt principalii parteneri comerciali ai Rusiei și Ucrainei. În plus, un grup de lucru similar este activ si in cadrul Comitetului European pentru Riscuri Sistemice (ESRB) - organism care include reprezentanți ai BCE, Comisiei Europene și alte organisme de reglementare.

Seful BCE, care de obicei isi alege foarte atent cuvintele, i-a nedumerit pe analiști cand a declarat ca ieșirile de capital din Rusia în timpul crizei din Ucraina sunt estimate la 160 de miliarde de euro. "Vedem un flux foarte mare de capital dinspre Rusia, care este estimat la aproximativ 160 de miliarde de euro", - a spus Draghi. Cifra este echivalentul a 222 miliarde dolari la cursul de schimb curent , fiind cea mai mare evaluare a retragerilor de capital din Rusia de pana acum.

Evaluarea BCE depaseste de doua ori datele oficiale ale Băncii Rusiei care vrobeste despre ieșiri nete de capital în trimestrul I al anului 2014 in valoare de 51 miliarde dolari sau 64 miliarde dolari luând în considerare tranzacții ale bancilor ruse cu Banca Centrală a Rusiei. Pentru întreg anul 2014 ieșirile de capital ar putea ajunge la 100 miliarde de dolari, estima la sfârșitul lunii martie ministrul Dezvoltării Economice de la Moscova, Alexei Uliukaiev. Fostul ministru de finanțe al Rusiei, Alexei Kudrin, estima aceeasi cifra la 150-160 miliarde de dolari.

"Cifra numita de Draghi este o uriașă. Dacă este corecta, aceasta arată că Rusia se afla într-o situație mult mai dificilă decât se credea, " - a comentat analistul britanic al Standard Bank din Londra, Timothy Ash, citat The Telegraph. Pentru comparație, la apogeul crizei din trimestrul IV al anului 2008, după falimentul Lehman Brothers, ieșirile nete de capital din Rusia s-au ridicat la aproximativ 130 miliarde de dolari.