Draghi a precizat că, în conformitate cu noul program "ţintit" de operaţiuni de refinanţare pe termen lung (TLTRO II), credite pe patru ani vor fi oferite la dobânda de bază a BCE, care tocmai a fost redusă joi la nivelul zero, iar băncile care acordă cele mai multe credite ar putea beneficia şi de un discount.

"Băncile vor plăti dobânda de refinanţare în momentul licitaţiei-care acum este zero- şi ar putea chiar beneficia de o reducere în funcţie de volumul creditelor pe care le acordă", a anunţat Draghi la conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară.

În paralel, BCE a redus joi dobânda la depozite până la minus 0,4%, ceea ce sugerează că, practic, va plăti băncile să împrumute de la BCE pentru a stimula creşterea şi inflaţia. "Volumul fondurilor pe care o bancă le poate împrumuta este legat de volumul creditelor pe care le au în bilanţ. Astfel că o bancă foarte activă în acordarea de credite în economia reală poate împrumuta mai mult decât o bancă concentrată pe alte activităţi", a concluzionat Draghi.

De asemenea, BCE a anunţat că, începând din luna aprilie a acestui an, achiziţiile sale lunare de obligaţiuni vor fi majorate de la 60 până la 80 de miliarde de euro, scrie agerpres.