"Consiliul guvernatorilor BCE a decis să menţină nivelul actual al mecanismului de lichiditate de urgenţă (Emergency Liquidity Assistance - ELA) până luni. Ulterior, accesul la ELA poate fi analizat dacă există un program UE/FMI, care să asigure solvabilitatea băncilor în cauză", se arată într-un comunicat dat publicitatii de BCE dupa reuniunea din aceasta dimineata a consiliului guvernatorilor. 

Prelungirea accesului băncilor cipriote la lichiditate de urgenţă de la BCE a fost cerută de banca centrală din Cipru. Inchise de la inceputul acestei saptamani, băncile din Cipru nu-si vor deschide portile inainte de martea viitoare. Or, multe dintre bancile locale sunt total dependente de programul ELA. 

Parlamentul cipriot a respins săptămâna aceasta instituirea unei taxe pe depozitele din băncile locale, măsură impusă de statele zonei euro. Guvernul de la Nicosia trebuie să strângă 5,8 miliarde de euro din taxe pe depozitele bancare, pentru a primi un pachet de împrumuturi de 10 miliarde de euro, au decis sâmbătă statele din zona euro.

Liderii ciprioţi lucrează în prezent la un alt plan pe care să-l propună partenerilor europeni. Întrucât obligaţiunile statului cipriot nu sunt eligibile ca garanţii în operaţiunile de refinanţare de la BCE, din cauza ratingului scăzut al ţării, banca centrală cipriotă asigură instituţiilor de credit locale fonduri prin intermediul mecanismului de lichiditate de urgenţă al BCE. Acordarea accesului la lichiditate de urgenţă trebuie aprobată de consiliul guvernatorilor BCE.