Finanţarea de urgenţă a urcat la 43,1 miliarde de euro la sfârşitul lunii februarie, de la 42,8 miliarde de euro la sfârşitul lunii ianuarie, a anunţat  Banca Centrală a Greciei (BoG).

În ultimele luni, Banca Centrală Europeană a redus plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti, după ce restricţiile asupra mişcărilor de capital şi acordul dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci.

Guvernul elen a atenuat anul trecut unele restricţii asupra mişcărilor de capital. Astfel, a fost majorată limita retragerilor de numerar din depozitele bancare. Pentru a readuce miliardele de euro care au fost retrase din depozitele bancare anul trecut, băncile elene au decis să ofere rate mai ridicate ale dobânzilor.

Marile bănci elene trebuie să adopte mai rapid măsuri pentru a-şi curăţa bilanţurile de stocul uriaş de credite neperformante, astfel putând să sprijine redresarea economiei şi să pună sistemul bancar pe o bază solidă, susţin analiştii. Aceştia avertizează că incapacitatea instituţiilor financiare de a reduce nivelul creditelor neperformante riscă să alimenteze incertitudinile privind capitalul băncilor elene, să întârzie accesul lor la pieţele de capital şi va descuraja investitorii.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România, mentioneaza agerpres.