Declarațiile sale contrazic temerile piețelor financiare potrivit cărora recentele date încurajatoare privind creșterea zonei euro vor determina BCE să retragă programul de achiziții de obligațiuni înainte de data stabilită, septembrie 2016.

'Deși vedem efectele substanțiale ale măsurilor noastre asupra prețurilor activelor și încrederii în economie, ceea ce contează este să vedem un efect echivalent asupra investițiilor, consumului și inflației. Vom implementa complet programul nostru', a afirmat Mario Draghi.

Conform datelor Eurostat, Produsul Intern Brut a crescut în primul trimestru din 2015 cu 0,4% în zona euro, după ce în ultimele trei luni din 2014 s-a înregistrat un avans de 0,3%.

Pe lângă măsurile de relaxare cantitativă introduse de Banca Centrală Europeană, creșterea zonei euro a fost stimulată de prețul scăzut al țițeiului și deprecierea euro. Conform estimărilor BCE, rata inflației se va situa anul acesta la 0,7% și la 1,3% anul viitor — mult sub ținta de 2% avută în vedere de instituție. Și aceste proiecții ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale prețului la țiței.

Conform prognozei revizuite a BCE, anul acesta, economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, față de o expansiune de 1% estimată anterior, reflectând impactul favorabil al scăderii prețului la țiței și al deprecierii euro. De asemenea, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă a îmbunătățit încrederea companiilor, scrie agerpres.ro.