În ultima vreme, programul de relaxare cantitativă al BCE întâmpină atât dificultăţi tehnice, dat fiind faptul că volumul obligaţiunilor achiziţionate este unul limitat, cât şi solicitări vizând modificarea politicii monetare, venite în special din Germania. Într-o manieră voalată, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a apreciat miercuri că zona euro este foarte aproape de normalizarea politicii monetare, având în vedere redresarea economiei sale.

Într-o manieră mult mai directă, şeful de la Deutsche Bank, John Cryan, a cerut miercuri BCE să pună capăt perioadei de bani ieftini, deoarece această politică favorizează apariţia de bule speculative şi afectează băncile europene.

Cu toate acestea, analiştii nu se aşteaptă la nicio decizie concretă la reuniunea de joi, având în vedere că moneda unică s-a apreciat până la 1,20 dolari pentru un euro şi a redus inflaţia, care este şi aşa sub nivelul dorit de BCE.

"BCE nu va lua nicio decizie în luna septembrie care să poată stimula aprecierea cursului de schimb al monedei euro", explică Sylvain Broyer, economist la Natixis.

În consecinţă, BCE va mai avea la dispoziţie două reuniuni până la finalul acestei ani pentru a modifica politică monetară: cea din luna octombrie, când ar putea fi decis viitorul programului de relaxare cantitativă, şi cea din decembrie, când ar putea fi stabilite modalităţile în care acest program ar putea fi eliminat, apreciază economiştii, scrie agerpres.