Premierul Italiei, Matteo Renzi, a anuntat că va demisiona după înfrângere zdrobitoare de duminică, riscand sa arunce a treia economie a zonei euro în incertitudine politică. In ultima instanta, nu trebuie uitat ca, dupa cum a subliniat de Galhau, "alegătorii din Italia au fost chemaţi la urne pentru a se pronunţa asupra unei chestiuni constituţionale interne şi nu asupra apartenenţei statului lor la UE".

Inainte de a-si regasi echilibrul, moneda euro a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani după Referendumul din Italia, pe fondul temerilor ca demisia lui Renzi ar putea da partidelor care se opun zonei euro o şansă de a dobândi puterea în Italia, ceea ce ar ameninţa şi mai mult integrarea europeană.

Totusi, Francois Villeroy de Galhau ramane increzator în rezistenţa zonei euro, evocand drept argument al pozitiei sale progresele realizate în reglementarea bancară, îmbunătăţirea ritmului de creştere a economiei şi perspectivele pozitive de pe piaţa muncii. Consiliul guvernatorilor BCE se va reuni în data de 8 decembrie la Frankfurt ocazie cu care, potrivit unor surse citate de presa internationala, va fi decisă prelungirea achiziţiilor de obligaţiuni dincolo de data limită fixată, deocamdată, pentru luna martie 2017.