Consiliul guvernatorilor BCE este convins de necesitatea continuării politicii monetare relaxate, fără devieri de la anunţatele măsuri, a căror implementare este aşteptată, a adăugat oficialul BCE. Totuşi, BCE trebuie să examineze modul în care funcţionează diversele sale măsuri de politică monetară într-un mediu în care perspectivele de creştere sunt mai echilibrate, susţine Yves Mersch.

Un studiu publicat săptămâna trecută de compania de analiză financiară Markit arată că activitatea economică în zona euro a înregistrat în aprilie cel mai semnificativ avans din ultimii şase ani. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în aprilie la 56,8 puncte, de la 56,4 de puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai ridicat nivel din 2011.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
"Datele încurajatoare din acest studiu vor majora probabil estimările privind avansul zonei euro în 2017 şi ar putea duce la o înăsprire a politicii monetare a BCE", a apreciat Chris Williamson, economist şef al IHS Markit.

Acesta se aşteaptă ca PIB-ul zonei euro să înregistreze în trimestrul doi din acest an un avans de aproximativ 0,7%, faţă de o expansiune de 0,5% în precedentele trei luni şi în trimestrul patru din 2016. În zona euro, politica monetară relaxată şi o atenuare a politicii fiscale vor sprijini un avans al economiei de 1,6% în 2017 şi în 2018, a estimat recent Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Şi preşedintele BCE, Mario Draghi, declara recent că instituţia cu sediul la Frankfurt trebuie să menţină un grad substanţial de relaxare a politicii monetare, în pofida relansării economiei zonei euro. "Ultimele date disponibile confirmă că relansarea ciclică a economiei zonei euro este din ce în ce mai solidă şi că riscurile s-au diminuat", a afirmat Mario Draghi, adăugând că există semne care arată o creştere a preţurilor în zona euro, dar acestea nu sunt suficiente pentru ca BCE să îşi modifice politica monetară.

Anterior, Consiliul guvernatorilor BCE şi-a reafirmat decizia de a continua să achiziţioneze lunar obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de euro. În plus, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.