Duminică seara, Ministerul grec de Interne a anunţat, după încheierea referendumului şi numărarea a 20% din buletinele de vot, că 60,49% dintre alegători au votat 'Nu', respectiv împotriva acordului propus de creditorii internaţionali. Există şanse reduse ca BCE să fie mai generoasă după acest anunţ, ceea ce înseamnă că băncile vor rămâne probabil închise în următoarele zile. În prezent, finanţarea de urgenţă oferită de BCE pentru creditorii eleni este limitată la 89 de miliarde de euro.

Deşi nu s-a adoptat încă o decizie oficială iar problema va fi discutată probabil luni în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE, analiştii se aşteaptă ca BCE să menţină finanţarea de urgenţă destinată creditorilor eleni la actualul nivel restricţionat, ceea ce va limita opţiunile autorităţilor de la Atena.

'Am ajuns la punctul final, nimeni nu mai acordă împrumuturi. Nici băncile nu-şi mai pot achita datoriile', susţin sursele. De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE ar putea solicita modificarea garanţiilor acceptate pentru creditele acordate băncilor din Grecia, adaugă sursele.

Duminică, Gabriel Sakellaridis, purtător de cuvânt al Guvernului de la Atena, a anunţat că Banca Centrală a Greciei (BoG) va solicita instituţiei de la Frankfurt majorarea plafonului liniei de finanţare de urgenţă destinată creditorilor eleni.Alte surse au anunţat că şefii principalelor bănci din Grecia urmau să se întâlnească duminică seara cu ministrul de Finanţe, Yanis Varoufakis. Presa elenă susţine că BoG va solicita asistenţă de urgenţă în valoare de şase miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari).

Obligaţiunile greceşti au, în prezent, un rating de tip 'junk' (nerecomandat pentru investiţii), iar, potrivit normelor BCE, nu pot fi acceptate drept garanţii pentru credite. Până acum, BCE a făcut o excepţie de la aceste norme în ideea de a da o mână ajutor creditorilor eleni, precizeaza agerpres.