"Dacă avem o listă lungă de excepţii şi un moratoriu care nu funcţionează, nu vreau un instrument de moratoriu", a explicat Sabine Lautenschlaeger la o conferinţă bancară organizată la Frankfurt. Aceste declaraţii vin la câteva zile după ce BCE a solicitat în mod oficial ca moratoriul să se extindă şi asupra depozitelor, scrie agerpres.

Potrivit unui proiect de propunere aflat in elaborarea Comisiei de la Bruxelles, statele membre UE par dispuse să accepte solicitarea BCE. În această propunere se sugerează ca autorităţile să aibă puterea de a limita retragerile de depozite bancare doar după ce o instituţie bancară a fost declarată în pericol să se prăbuşească.

Documentul de lucru precizeaza ca puterea de a instaura un moratoriu se poate aplica, în principiu, depozitelor eligibile. "Cu toate acestea, autorităţile de rezoluţie pot evalua oportunitatea de a extinde suspendarea pentru a acoperi depozitele, în special depozitele deţinute de persoane fizice şi IMM-uri", subliniaza respectivul text.

În schimb, statele membre ar putea renunta la controversata propunere privind un moratoriu de intervenţie anticipată, care ar putea fi impusa chiar şi înainte ca o instituţie să fie declarată în pericol de colaps. Reprezentanţii industriei bancare au susţinut că o astfel de măsură ar putea destabiliza o bancă şi chiar să o împingă spre rezoluţie. Documentul, elaborat de Guvernul Estoniei, care deţine preşedinţia rotativă a UE, elimină acest articol.