Peste 200.000 de voturi exprimate la parlamentarele de duminică au fost declarate nule, iar peste 71.000 dintre alegători au introdus în urne voturi albe, adică buletine de vot pe care nu au aplicat ştampila «VOTAT», informează BEC.

Potrivit procesului-verbal centralizator făcut public, marţi, de BEC, 212.289 voturi au fost anulate, iar 71.364 de voturi au fost declarate "albe".

Potrivit legii, sunt considerate nule buletinele de vot care nu poartă ştampila de control a biroului electoral al secţiei de votare, cele care au alt model decât cel legal aprobat sau la care ştampila cu menţiunea «VOTAT» are alt model decît cel legal aprobat sau este aplicată pe mai multe patrulatere, ori în afara acestora.

Aceste buletine de vot nu sunt intră în calculul voturilor valabil exprimate.

Au fost considerate nule, de asemenea, buletinele de vot pe care ştampila cu menţiunea «VOTAT» este aplicată în două sau mai multe patrulatere chiar dacă unele ştampile au fost tăiate sau anulate de alegător ori atunci cînd aceasta a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor.

Dacă ştampila atinge două sau mai multe patrulatere votul a fost considirat, de asemenea, nul.

"Voturi albe" sunt considerate buletinele introduse în urne pe care alegătorii nu au aplicat ştampila "VOTAT". Aceste buletine nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.