Când ajunge în sânge, alcoolul produce oxigen activ care distruge ficatul, provocând hepatită, ba chiar ciroză hepatică. Până acum, însă, au existat puţine informaţii despre modul în care se produce acest oxigen activ. Oamenii de ştiinţă sud-coreeni au demonstrat, de fapt, alcoolul generează producerea de receptori nucleari hormonali ERR, cei care exercită un efect negativ asupra ficatului.

Astfel, după cum susţin cercetătorii sud-coreeni, prin suprimarea dezvoltarii acestor hormoni, ar putea fi prevenită deteriorarea ficatului în urma consumului de alcool, permiţând un consum chiar fără măsură fără efecte nocive asupra sănătăţii respectivului organ.

Din grupul de oameni de ştiinţă angrenaţi în această cercetare fac parte experţi de la Institutul de Ştiinţe şi Tehnologii Biologice, de pe lângă Universitatea Naţională Chonnam din Coreea de Sud. Coreea de Sud este o ţară cu una dintre cele mai mari rate de alcoolism în lume. Conform diferitelor rapoarte, ea oscilează între locurile 7 şi 13 la consumul de alcool pe plan mondial.