Proprietarul Bentley, grupul german Volskwagen (VW), a acordat mărcii sale de lux permisiunea de a construi cel mai puternic SUV de pe piaţă, pentru a se extinde dincolo de modelele sedan şi coupe.

Noul model va fi disponibil din 2016 iar Bentley va cheltui peste 800 milioane de lire sterline (1,23 miliarde de dolari) pentru dezvoltarea noului SUV şi a altor modele dar şi pentru modernizarea sediului central din Crewe, Marea Britanie, unde vor fi înfiinţate încă 1.000 de locuri de muncă.

Noul SUV al Bentley va concura cu Porsche Cayenne Turbo S (151.700 euro), Mercedes-Benz GL63 AMG (131.000 euro) şi
Range Rover (112.000 euro).

Iniţial, Volkswagen a luat în considerare construirea noului model la fabrica sa din Bratislava, Slovacia, unde deja se produc SUV-uri. Guvernul britanic a făcut lobby pentru ca proiectul să fie menţinut în Marea Britanie.

Premierul David Cameron a făcut anunţul la sediul Bentley: 'Sunt încântat că Bentley îşi va construi aici noile sale vehicule, nu numai pentru că vor fi create 1.000 de locuri de muncă ci şi pentru că vor fi protejate mult mai multe şi va creşte numărul angajaţilor cu înaltă calificare'.

'Grupul Volkswagen crede că Marea Britanie este o locaţie competitivă pentru producţia industrială. Împreună vom face acest nou Bentley un alt Bentley adevărat: puternic, exclusiv, de succes', a arătat preşedintele VW, Martin Winterkorn.

Noul SUV va fi al patrulea model al Bentley, după Flying Spur, Continental GT şi Mulsanne şi va fi extrem de important pentru realizarea obiectivelor fixate de Volkswagen, de a dubla vânzările Bentley până în 2018, la 15.000 de autoturisme.

Cererea pentru noul Bentley va veni probabil de pe pieţele din China şi Rusia, unde creşte numărul clienţilor bogaţi, iar SUV-urile sunt populare, a declarat analistul Jonathon Poskitt, de la LMC Automotive, în Marea Britanie.

Vânzările companiei germane Volkswagen AG, cel mai mare producător auto european, au crescut anul trecut cu 11,2%, atingând nivelul record de 9,07 milioane de vehicule. Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, precum producătorii de automobile VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi producătorii de camioane MAN şi Scania.