Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) finanţează cu 50 de milioane de euro operarea, de către compania portugheză EDP Renovaveis (EDPR), a două parcuri eoliene în Moldova şi Dobrogea, la Vutcani (Vaslui) şi Sarichioi (Tulcea), informeaza Mediafax.

BERD acordă împrumutul companiei VS Wind Farm SA, la care acţionarul majoritar este EDPR. Împrumutul este format dintr-o linie de 25 de milioane de euro de la BERD, iar restul fondurilor sunt asigurate de bănci comerciale.

Aceasta este a treia finanţare acordată de BERD pentru un proiect operat de EDPR în sectorul energiei regenerabile din România, după creditele de anul trecut pentru parcurile eoliene de la Cernavodă şi Peştera.

"BERD va continua să susţină structuri de finanţare pentru proiecte în sectorul energiei regenerabile din România", a declarat directorul BERD pentru energie, Nandita Parshad.

Până în prezent, BERD a investit circa 6 miliarde de euro în România, în peste 315 proiecte.

Capacitatea parcului de la Vutcani este de 24 de MW, iar a celui de la Sarichioi de 33 MW.

EDPR este al treilea mare producător de energie eoliană la nivel mondial. Compania mai deţine parcurile eoliene Peştera (judeţul Constanţa), o capacitate instalată de 90 de MW, şi Cernavodă Power, de 138 MW, acesta din urmă fiind unul dintre cele mai mari din România.