Instituţia de credit a investit anul trecut în România 612 milioane euro, majorând finanţările de la începutul activităţii băncii pe plan local la 6,4 miliarde euro, a declarat James Hyslop, country manager BERD pentru România.

"Am avut un an foarte solid în România şi mai avem încă de închis câteva proiecte semnificative. Aş previziona desigur că, având în vedere că am investit 600 milioane euro anul trecut, vom lucra cu aproximativ aceeaşi sumă în acest an, şi ar trebui să aducem 400 - 500 - 600 milioane euro anul viitor", a afimat Hyslop.

România este a patra destinaţie a investiţiilor BERD, după Rusia, Polonia şi Ucraina, potrivit datelor băncii. Instituţia de credit a investit în ultimii cinci ani în România un total de 3 miliarde euro, pentru a sprijini transformarea dintr-o ţară fostă comunistă într-o democraţie cu economie de piaţă, a adăugat Hyslop. 

După ce a cumpărat 1,9% din acţiunile Romgaz pentru 50 milioane euro, BERD ar putea participa şi la alte privatizări pregătite de guvern, a afirmat oficialul instituţiei financiare internaţionale. Guvernul intenţionează să privatizeze, până în iunie, o participaţie de 15% la Hidroelectrica şi pachetul majoritar la Electrica.

"Romgaz a fost un test pentru viitoare listări care ar urma să aibă loc în 2014. Există o dominaţie a statului în sectorul energiei, aşa că este extrem de important să crească participaţia sectorului privat în aceste active de bază din domeniu", a continuat oficialul BERD.

Totodată, BERD vrea să sprijine companii din România care doresc să obţină finanţare prin emisiuni de oligaţiuni, pentru a sprijini dezvoltarea pieţei locale de capital, a spus Hyslop.

Raiffeisen Bank România şi UniCredit Ţiriac Bank au atras sume totale de 775 milioane lei prin două emisiuni de obligaţiuni derulate în acest an, cu participarea BERD. Instituţia a preluat titluri de 56,3 milioane lei emise de Raiffeisen şi obligaţiuni de 110 milioane lei plasate de UniCredit. De asemenea, BERD a coordonat un împrumut sindicalizat de 225 milioane euro către Cosmote România, pentru a finanţa dezvoltarea reţelei de telecomunicaţii 4G.