Intr-un interviu acordat publicatiei Berliner Zeitung, ministrul delegat pentru drepturile omului, Markus Loning, a estimat ca, in acest caz, Londra a incalcat linia galbena. Duminica,  autoritatile britanice l-au retinut timp de noua ore pe David Miranda, partenerul de viata al jurnaistului Gleen Greenwald, de la The Guardian, si aflat la originiea publicarii documentelor detinut de americanul fugar Edward Snowden.

Doua zile mai tarziu, cotidianul britanic a dezvaluit ca a fost nevoit sa distruga, sub presiunea Londrei, documentele confidentiale utilizate pentru dezvaluirea sistemului de supraveghere al agentiei americane pentru securitate nationala, NSA.

Exista reale motive de ingrijorare, a declarat, in acest context, Loning. “Marea Britanie are o lunga si puternica traditie in domeniul respectarii libertatilor civile, dar consider inacceptabil modul in care a fost retinut Miranda pe aeroportul Heatrow”, a adaugat oficialul german.

“Libertatea de opinie si libertatea presei sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene”, a continuat el. Si a subliniat: “Trebuie sa aparam acestei libertati in Europa si pretutindeni in lume, unde mass-media exista pentru a oferi publicului informatii legate de activitatea politicienilor si nu trebuie sa existe dubii in aceasta privinta”.

La o scurta intrevedere cu presa, purtatorul de cuvant al cancelarului german, Angela Merkel, Steffen Seibert, a refuzat sa comenteze subiectul, declarat ca nu vrea sa alimenteze discutiile aparute. Dar, a adaugat el, “vreau sa spun foarte clar ca libertatea presei sau protejarea surselor de catre ziaristi sunt pentru noi bunuri de o mare valoare”.