Trei tari au raspuns invitatiei Rusiei pentru aceasta prima editie care s-a derulat concomitent cu Mondialele de atletism de la Moscova: Kazahstan (tanc bleu), Belarus (galben) si Armenia (verde). Tancurile rusesti au fost vopsite in rosu. Cele patru echipe, alcatuite fiecare din trei soldati, s-au confruntat timp de mai bine de o ora pe poligonul Alabino, situat la aproape 50 de kilometri de centrul capitalei ruse, in prezenta a sute de militari si a familiilor acestora.

Concurentii au trebuit sa parcurga o distanta de aproape 10 kilometri, un traseu presarat cu obstacole si care impunea efectuarea anumitor manevre, dar si cu tinte de distrus cu rafale de tiruri. In acest scop, tancurile au fost echipate cu mitraliere antiaeriene sau cu obuze de artilerie. Daca tinta nu era atinsa, traseul se prelungea cu cativa kilometri.

Oficial, scopul acestei competitii inedite a fost aceea de a “verifica nivelul de pregatire pentru lupta a tancurilor de asalt”. “Este o verificare a modului in care s-au achitat de misiunea lor constructorii de tancuri, o rezistentei tancurilor. Iata ce am vrut sa demonstram cu acest biatlon al tancurilor de asalt”, a explicat ministrul rus al apararii, Sergei Shoigu, care a avut, de atlfel, ideea organizarii concursului.