Economia României a fost influenţată în 2012 de doi factori principali: instabilitatea politică şi reintrarea în recesiune a zonei euro. Vezi care au fost cele mai marcante momente din evoluţia economică a acestui an. 

Criza politică, generată de neînţelegerile dintre preşedintele Traian Băsescu şi membrii Executivului care a escaladat în această vară, a transmis un semnal negativ pieţelor financiare şi potenţialilor investitori. Din cauza instabilităţii politice şi a incertitudinii din pieţele financiare, este posibil ca unele investiţii plănuite pentru acest an să fi fost amânate pentru primul semestru din 2013, se arată într-un raport al companiei de executive search AIMS Executive Search & Consulting.

De asemenea, efectele instabilităţii politice asupra economiei au fost imediate. Leul s-a depreciat imediat până la noi valori record faţă de euro, iar presiunea pe curs s-a menţinut şi după reconfirmarea în funcţie a lui Traian Băesscu.

Economia României a mai fost afectată în 2012 şi de reintrarea în recesiune a zonei euro şi de proximitatea faţă de Grecia. Cererea mai mică la export din partea ţărilor membre UE a încetinit ritmul de creştere a exporturilor, în vreme ce avansul importurilor nu a fost la fel de temperat, din cauza cererii interne care continuă să crească.

Eşecul de a creşte gradul de absorbţie a fondurilor europene, de până la 10% în prezent, a culminat în octombrie 2012 cu decizia UE de a suspenda plăţile pentru România până la luarea unor măsuri împotriva corupţiei şi a managementului deficitar în gestionarea fondurilor.

Totuşi, nu toate ştirile economice legate de 2012 sunt negative. Economia României a revenit pe creştere în al doilea trimestru, după două trimestre consecutive de scădere. PIB-ul a crescut în perioada aprilie-iunie cu 0,5% faţă de trimestrul anterior şi cu 1,2% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut.

Există semne pozitive şi în legătură cu investitţiile străine directe (ISD). În primele opt luni, România a atras investiţii de 941 de milioane de euro, în creştere cu 55% faţă de aceeaşi perioadă din 2011. De asemenea, în 2012 s-a înregistrat prima creştere la nivelul acestui indicator de la finele lui 2008.

Previziunile arată că economia României va creşte cu până la 1% în 2012. Revenirea lentă a economiei precum şi condiţiile neprielnice interne şi externe au dus la previziuni de creştere mai modestă.