Au fost, de asemenea, invitati, presedintele Goldman Sachs International, Peter Sutherland, ministrul britanic de finante, George Osborne sau presedintele executiv al EADS, Thomas Enders. In comunicatul publicat de organizatori se mentioneaza, printre temele supuse dezbaterii, « Viitorul Orientului Mijlocii si al Africii ».

Pe agenda oficiala dineul nu figureaza. Gazda intrunirii, nimeni altul decat presedinele director general al AXA, Henri de Castries, si oaspetii sai tin la discretia reuniunilor Bilderberg, care fascineaza lumea exterioara, determinand-o sa construiasca tot felul de speculatii pe aceasta tema. Se spune despre acest club, fondat in 1954 de un print olandez si un miliardar american cu scopul de a combatate comunismul, ca ar fi un « adevarat guvern al lumii ».

Lui i s-ar datora, printre altele, victoria lui Bill Clinton, razboiului in Irak sau numirii lui Herman Van Rompuy in fruntea Consiliului European. Ce este, prin urmare, acest club ? « Este un Davos mai inchis », afirma unii. Renumitul forum elvetian gazduieste la inceputul fiecarui an peste 1000 de VIP-uri din intreaga lume. Bilderbeg reprezinta un cerc considerabil mai restrans – 130 de personalitati, niciodata mai multi, veniti din Europa si din Statele Unite.

Fondatorii clubului au dorit, astfel, discretie totala si spirit transatlantic. Traditia s-a pastrat pana in zilele noastre. Nimic din ceea ce se discuta nu trebuie sa ajunga afara. David Rockfeller vegheaza ca aceasta regula sa nu fie incalcata. Bogatul mostenitor al Standard Oil éste, de altfel, un expert in operatiuni speciale. Cum insusi povesteste in Memoriile sale, viitorul patron al Chase Manhattan Bank a facut razboiul la serviciile de spionaj militar, in Algeria. Francofon, el si-a continuat activitatea de agent in 1945, la Paris. Gustul sau pentru secret a impregnat spiritul clublului, a carui existenta nu a fost dezvaluita decat in anii 1960.

In pofida trecutului sau controversat, Bilderbeg ramane cel mai select cerc al elitei transatlatice. Marea lui problema nu mai este comunismul, ci mondializarea si provocarile pe care aceasta ampla actiune le ridica in fata Ocidentului.