In scrisoarea anuala a fundatiei sale, fostul CEO al Microsoft, Bill Gates, afiseaza optimism: „Pana in 2035, aproape ca nu vor mai exista tari sarace in lume”, asigura el. „Ceea ce vreau sa spun este ca pana in 2035 nu va atat de saraca precum cele 35 de state clasificate de Banca Mondiala ca avand cele mai mici venituri, chiar dupa indexare in functie de inflatie”, a tinut sa precizeze Gates.

Potrivit portalului american Quartz, aceasta definitie inglobeaza toate tarile al caror Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor s-a situat, in 2012, sub 1.035 de dolari. Sunt 36 de state de acest gen in intreaga lume. Din acest total, 70% sunt africane. Aceste popoare trebuie sa duca mai departe procesul de dezvoltare, cu exceptia celor afectate de razboaie interne, afirma Gates.

„Tarile vor invata de la vecinii lor ce inseamna productivitatea si cum se poate profita de pe urma inovatiilor, precum noile vaccinuri, vor invata ce inseamna o mai buna calitate a produselor si revolutia digitala. Sustinuta de o mai buna educatie, mana lor de lucru va atrage noi investitii”, este convins Bill Gates.