'Ameninţarea, denumită Netrepser, foloseşte mecanisme avansate de phishing (tehnici de înşelăciuni informatice) şi are misiunea principală să colecteze informaţii pe care să le sustragă în mod sistematic, ceea ce demonstrează că atacul ar face parte dintr-o amplă campanie de spionaj. Specialiştii Bitdefender susţin că Netrepser nu a vizat mase, ci a afectat un număr limitat de terminale aparţinând unor adrese IP marcate ca ţinte sensibile, majoritatea victimelor fiind agenţii sau instituţii guvernamentale', se menţionează într-un comunicat de presă al companiei.

Potrivit sursei citate, Netrepser apelează la diverse metode pentru a sustrage informaţii, de la interceptarea tastelor până la furtul de parole şi de cookie-uri (informatii salvate local de un calculator la navigarea în Internet), fiind mascată într-un set de aplicaţii legitime, dar controversate, furnizate de compania NirSoft.

'Aplicaţiile NirSoft sunt folosite de regulă pentru recuperarea parolelor şi pentru monitorizarea traficului din reţea, folosind o interfaţă în linie de comandă care poate rula chiar şi pe ascuns. De mult timp însă, companiile de securitate informatică au avertizat că instrumentele dezvoltate de NirSoft reprezintă potenţiale riscuri de securitate şi pot fi modificate cu uşurinţă pentru a dezvolta ameninţări informatice şi, deci, comite abuzuri. Chiar dacă Netrepser se foloseşte de tool-uri gratuite disponibile pe internet să ducă la bun sfârşit anumite sarcini, complexitatea atacurilor şi ţintele vizate arată că ameninţarea reprezintă mai mult decât o unealtă obişnuită. Deşi e-mailul reprezintă principalul vector prin care se infectează victimele, specialiştii Bitdefender nu exclud ca anumite versiuni ale atacurilor să folosească şi alte tehnici de infiltrare în infrastructurile victimelor', explică experţii Bitdefender.

Bitdefender este o companie de securitate informatică de nivel global, înfiinţată în anul 2001, care protejează împotriva ameninţărilor cibernetice complexe 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de ţări, relateaza agerrpes.