"Sperăm ca primele cantităţi de gaze să fie extrase în 2019", a declarat  directorul general de la Black Sea Oil & Gas, Mark Beacom. Potrivit acestuia, în prezent compania efectuează lucrări de inginerie, poartă discuţii cu operatorul Transgaz şi negociază acorduri de vânzări precum şi alte activităţi necesare pentru a obţine aprobarea finală de investiţii din partea acţionarilor. "La acel punct ne vom putea adresa acţionarilor şi partenerilor pentru a le cere un cec de aproximativ 400 milioane de dolari pentru a putea să construim ceea ce este nevoie", a spus Mark Beacom.

Black Sea Oil & Gas intenţionează să obţină acordul final din partea acţionarilor în luna octombrie a acestui an însă Mark Beacom a estimat că acest termen ar putea fi amânat din cauza unor reglementări neclare. "Ceea ce a fost şi rămâne cea mai mare provocare pentru noi este procesul de obţine a autorizaţiilor", a spus Beacom, care a estimat că până acum compania a investit 200 milioane de dolari în faza de explorare şi evaluare.

Mark Beacom a mai spus că Black Sea Oil & Gas va trebui să angajeze un contractor general care va construi întregul proiect înainte de a cere aprobarea finală de investiţii din partea acţionarilor la finele acestui an. Producţia la cele două perimetre ar putea acoperi 10% din consumul anual de gaze al României dar Beacom a spus că potenţialii cumpărători ar dori să dispună şi de posibilitatea de a exporta gazele extrase.

Spre deosebire de alte ţări din regiune, România este aproape în totalitate independentă energetic. România importă mai puţin de 10% din necesarul de gaze din Rusia iar restul este produs local de producătorul de stat Romgaz şi OMV Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV.

Romgaz a anunţat recent că în 2019 va demara producţia la un nou zăcământ terestru, cea mai mare descoperire a sa din ultimele trei decenii. Tot în în platforma continentală a Mării Negre, grupul rus Lukoil şi un joint venture între OMV Petrom şi ExxonMobil au făcut descoperiri importante de gaze. "România este într-o poziţie unică în sensul că este practic singura sursă de gaze naturale exceptând Rusia iar aceasta îi conferă o poziţie foarte puternică...să ai o sursă de gaze la marginea Europei Occidentale este fabulos", a spus Beacom.

Black Sea Oil & Gas, deţinută integral de Carlyle International Energy Partners, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, la care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.