O solutie canadiana pentru BlackBerry. Fostul star al Bursei din Toronto, pionier in domeniul smartphone-urilor cu claviatura, dar care a ratat virajul spre tehnologia digitala, a acceptat sa fie cumparat de fondul Fairfax Financial, mult mai familiar sectorului de asigurari. Valoarea trazactiei se ridica la 4,7 miliarde de dolari. O realitate cruda pentru BlackBerry: suma este considerabil mai mica decat cifra de afaceri generata de cele 9 milioane de iPhone-uri vandute in acest weekend de Apple!

Fairfax Financial va plati in numerar 9 dolari pentru o actiune BlackBerry – departe de cele 200 de dolari cat a valorat titlul fabricantului candain in 2007. Oricum, pretul oferit este cu aproape 3% peste cursul de saptamana trecuta, cand BlackBerry a anuntat ca va concedia 4,500 dintre angajatii sai si ca se va orienta spre clienti corporatisti, in defavoarea utilizatorilor particulari.

Fairfax Financial nu a fost singurul pretendent la BlackBerry. Printre alti candidati s-a numarat grupul chinez Lenovo, care ar putea reveni in scena daca anumite active vor fi scoase la vanzare. Potrivit cabinetului Gartner, cota de piata detinuta de BlackBerry la nivel mondial a scazut la 2,7% in trimestrul doi al acestui an.