"Asta ne-a spus Blackstone încă din decembrie", a explicat Nicolas Mackel, adăugând că nu poate nominaliza alte firme deoarece acestea încă nu şi-au făcut publice deciziile. Reprezentanţii Blackstone nu au comentat informaţia.

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip "paşaport", considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Dar dupa votul britanicilor, acest lucru a fost pus sub semnul intrebarii.

Drepturile de paşaport sunt un factor important care stă la baza poziţiei Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii. Aproape 5.500 de firme înregistrate în Marea Britanie folosesc drepturile de paşaport pentru a opera în alte state.

Operand din Londra, Blackstone utilizează aranjamentele de tip "paşaport" pentru a oferi serviciile în UE. Declaraţiile lui Mackel vin după ce, gigantul american de asigurări AIG a anunţat, recent, înfiinţarea la Luxemburg a unei subsidiare pentru servicii in UE. Potrivit premierului Theresa May, Marea Britanie va părăsi piaţa unică europeană, o mutare care va izola City-ul londonez de mulţi dintre clienţii săi.

Băncile, companiile de asigurări, firmele de gestionare a activelor şi investitorii cauta acum solutii. Alternativa la sistemul de tip "paşaport" include "regimul pentru a treia ţară" (TCR), prin care UE permite firmelor de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie să-şi servească clienţii continentali cu condiţia respectării reglementărilor similare cu cele aflate în vigoare în blocul comunitar.