Atât Blatter, cât şi Platini, cei mai influenţi oameni din lumea fotbalului, pot face apel la FIFA, apoi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Dar calendarul recursurilor îl poate împiedica pe Platini să se prezinte la alegerile pentru funcţia de preşedinte al FIFA pe 26 februarie. Justiţia internă a FIFA a apreciat că cei doi au "abuzat" de poziţia lor. Platini a primit o amendă de 80.000 de franci elveţieni (74.000 euro), mai mare decât cea cu care s-a ales Blatter, 50.000 de franci elveţieni (46.295 euro), relateaza agerpres.

Platini, triplu câştigător al "Balonului de Aur" (1983, 1984, 1985), în vârstă de 60 de ani, ar putea sesiza TAS direct, dar va avea nevoie de aceasta de acordul FIFA, ceea ce pare puţin probabil, conform surselor apropiate de instanţa fotbalului mondial.

În centrul acestui dosar se află plata controversată a sumei de 1,8 milioane euro, în 2011, de către Blatter lui Platini, fără contract scris, pentru o muncă de consilier încheiată în 2002. Din această cauză, cei doi se aflau suspendaţi provizoriu până pe data de 5 ianuarie, în aşteptarea judecăţii pe fond care a avut loc astăzi (luni).

Consecinţele acestei decizii ale justiţiei interne a FIFA sunt mai grele pentru Platini decât pentru Blatter. Acesta din urmă, în vârstă de 79 de ani, nu aspira decât la prezidarea instanţei până la alegerea succesorului său, pentru ca apoi să predea mandatul, constrâns şi forţat de acumularea scandalurilor din jurul instanţei mondiale a fotbalului.

Prin acest verdict, un capitol de 40 de ani din istoria FIFA s-a închis. Sepp Blatter a intrat în structurile forului mondial al fotbalului în 1975, urcând toate treptele ierarhice până la accederea în vârful acestei organizaţii după 17 ani. Reales pentru un al cincilea mandat pe data de 29 mai, el şi-a anunţat pe 2 iunie demisia ce urma să devină efectivă pe 26 februarie. Însă presiunea a devenit din ce în ce mai mare din cauza anchetelor justiţiei elveţiene şi americane pe fondul actelor de corupţie de anvergură din jurul Federaţiei Internaţionale de Fotbal.