Potrivit Bloomberg, negocierile privind soarta presedintelui sirian au inceput in luna iunie, cand seful statului rus, Vladimir Putin, l-a primit la Kremlin, pe printul Mohammed ben Salman, ministrul saudit al apararii.

Surse diplomatice sustin ca Washington si Moscova au optat in favoarea unui scenariu, conform caruia Asad este inlaturat de la putere, dar continua sa ramana presedinte interimar al tarii.

Unul dintre liderii opozitiei siriene prezent la tratativele din capitala rusa a declarat ca s-a ajuns la un acord, in virtutea caruia principalele functii dintr-un viitor guvern provizoriu sa fie impartite intre reprezentantii puterii in exercitiu si opozitie. In plus, a adaugat el, s-a acceptat ideea indepartarii din cadrul structurilor de stat a tuturor sustinatorilor fideli ai presedintelui Asad.

Kremlinul a reactionat imediat la informafiile difuzate de Bloomberg, afirmand, prin vocea secretarului de presa al presedintelui Putin, Dmitri Peskov, ca Moscova nu se implica in "negocieri secrete legate de Siria".