De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. În plus, potrivit sursei citate, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, februarie 2016, document ce va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 9 februarie.

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) a anticipat, joi, decizia BNR de a menţine dobânda cheie la 1,75%

'Majoritatea persoanelor care a participat la sondaj consideră că Banca Naţională a României ar putea păstra rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei la 8% şi pe cele pentru pasivele în valută la 12% pe data de 5 februarie. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi reduse în lunile următoare până la 6% la finalul lui 2016 şi 4% la finalul lui 2017. Totodată, procesul de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea continua în viitor, iar cotele de constituire sunt prognozate la 10% în decembrie 2016 şi 8% în decembrie 2017', se preciza comunicatul AAFBR.

Dobânda de politică monetară este estimată de către participanţii la sondaj la un nivel constant de 1,75%, pe tot parcursul anului 2016, scrie agerpres.