La lei, instituțiile de credit au redus dobânzile oferite pentru depozitele aflate în sold cu aproximativ un sfert de punct procentual, același procent cu care a tăiat și banca centrală dobânda de politică monetară la sfârșitul lunii septembrie 2013.

Potrivit BNR, media dobânzilor la depozitele în lei aflate în sold a fost de 4,03% pe an în octombrie 2013 față de 4,24% pe an în septembrie. La depozitele noi, dobânzile au scăzut chiar mai mult, cu aproape 0,4 puncte procentuale, de la o medie de 3,68% pe an în septembrie, la 3,3% pe an în octombrie. Cu toate acestea, s-a înregistrat o creștere a bonificațiilor acordate de bănci pentru depozitele în lei cu scadența mai mare de doi ani, de la 3,55% pe an la 3,67% pe an.

De asemenea, și la depozitele în euro aflate în sold băncile au redus dobânzile în octombrie 2013 la 2,3% pe an față de 2,37% pe an în luna precedentă. La depozitele noi în euro dobânzile s-au diminuat nesemnificativ, dacă analizăm toate scadențele, însă pentru persoanele fizice care și-au plasat banii pe perioade cuprinse între 1 și 2 ani băncile au tăiat mai mult bonificațiile oferite de la 3,41% pe an la 2,65% pe an.

La creditele în lei aflate în sold, dobânzile s-au redus în octombrie față de septembrie de la o medie de 10,13% pe an la 9,64% pe an, potrivit datelor BNR. Și pentru împrumuturile nou acordate băncile au solicitat dobânzi mai mici de la populație și firme. Cel mai mult au scăzut cele la împrumuturile pentru persoane fizice, de la 10,26% pe an la 9,54% pe an. La creditele în valută, însă, dobânzile au crescut ușor pentru cei care s-au împrumutat în octombrie, de la o medie de 4,84% pe an în septembrie la 4,96% pe an în octombrie 2013, relateaza Agerpres in pagina electronica.