Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a hotărât in prima sedinta de politica monetara din 2013 menţinerea ratei dobânzii cheie la nivelul minim istoric de 5,25% pe an, precum si nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Potrivit comunicatului transmis dupa incheierea reuniunii, banca centrala a decis si “gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar”. Spre deosebire de comunicatul elaborat dupa precedenta sedinta de politica monetara, sintagma “ferma” a fost inlocuita cu “adecvata”, o modificare determinata, spun analistii ING Bank, de imbunatatirea conditiilor din pietele locale si scaderea ingrijorarilor legate de traiectoria inflatiei de la ultima sedinta de politica montara din noiembrie pana astazi.

“Aceasta ar insemna reducerea presiunilor de crestere a ratelor pe termene scurte. Totodata insa, dat fiind faptul ca restrictionarea lichiditatii a fost probabil utilizata pentru a sustine leul, relaxarea conditiilor de lichiditate ar putea conduce la o depreciere a leului”, comenteaza analistii ING Bank.

Potrivit documentului BNR, institutia va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.

In primele trei luni ale anului trecut, BNR a redus rata dobânzii de politică monetară de trei ori, cu un pas egal de 0,25 de puncte procentuale, la 5,25% in martie 2012.

.